Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

1 września 2013

Papryczki faszerowane fetą i schab marynowany w winie i smażony z orzeszkami

na 2 osoby

2 plastry schabu
kolorowy pieprz
sól
3-4 łyżki czerwonego wina
2 łyżki oliwy
tłuczone orzeszki ziemne ok 1 łyżka

nadziewane papryczki
4 białe papryczki
250-300 g sera feta (ewent. serek kanapkowy Falvita)
1 jajko
szczypta baczyli
szczypta oregano
tłuszcz do smażenia

Schab ułożyć w naczyniu, z obu stron delikatnie posolić, posypać świeżo mielonym kolorowym pieprzem, oblać winem i oliwą, obrócić obsypać orzeszkami i odstawić na kilka godzin.

Papryczki umyć, odciąć korzonek , tworząc kapelusik do przykrycia potem, wydrążyć gniazda nasienne.
Ser wymieszać z jajkiem i przyprawami, utrzeć widelcem na jednolitą masę.
Nadziać papryczki , nie napełniając do pełna. trzeba dać troszeczkę luzu.
Przygotować dwie patelnie, na obu rozgrzać tłuszcz, na jednej ułożyć schab w orzeszkach, na drugiej papryczki i kapelusiki, mięso usmażyć z obu stron po ok 4 min , Papryczki obracać by przyrumieniły się dookoła. Gdyby ser wypływał, to nic nie szkodzi , można go potem zebrać i wepchnąć do środka i przykryć kapelusikiem.
Papryczki i schab podać z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem.



1 komentarz:

  1. Takie papryczki pamiętam z Grecji, opychałam się nimi przy każdej okazji i co tego, że poszły trochę w boczki ;) Zapraszam Cię do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...