Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

15 września 2013

Soczysta pieczeń marynowana w winie


600-700 g mięsa wieprzowego (szynka)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pół łyżeczki papryki
pół łyżeczki cynamonu
pół szkl wina czerwonego półwytrawnego
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
szczypta rozmarynu


ewent rozmaryn świeży 1-2 gałązki

kilka ziemniaków


Mięso umyć, wszystkie składniki marynaty wymieszać, mięso ułożyć w pojemniku i zalać marynatą, najlepiej by była zanurzona.
odstawić na co najmniej 12 godzin.

Ziemniaki obrać wrzucić na chwilę na wrzątek ok 10 min. Wyjąć.
Mięso razem z marynatą przełożyć do brytfanny dokoła ułożyć ziemniaki, zmoczyć je w marynacie i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do temp 220 st pod koniec na ostatnie 15 min można uruchomić termoobieg.

Do mięsa i pieczonych ziemniaczków podać surówkę z kiszonej kapusty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...