600-700 g mięsa wieprzowego (szynka)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pół łyżeczki papryki
pół łyżeczki cynamonu
pół szkl wina czerwonego półwytrawnego
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
szczypta rozmarynu
ewent rozmaryn świeży 1-2 gałązki
kilka ziemniaków
Mięso umyć, wszystkie składniki marynaty wymieszać, mięso ułożyć w pojemniku i zalać marynatą, najlepiej by była zanurzona.
odstawić na co najmniej 12 godzin.
Ziemniaki obrać wrzucić na chwilę na wrzątek ok 10 min. Wyjąć.
Mięso razem z marynatą przełożyć do brytfanny dokoła ułożyć ziemniaki, zmoczyć je w marynacie i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do temp 220 st pod koniec na ostatnie 15 min można uruchomić termoobieg.
Do mięsa i pieczonych ziemniaczków podać surówkę z kiszonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.