Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

12 października 2013

Porcja indyka i pikantne warzywne puree

800 g udźca indyka
1 marchewka
3 pietruszki
pół selera
por
cebula
100 ml wina bialego półwytrawnego
bulion ok 1,5 szkl
oregano
majeranek
sól
pieprz
2 łyżki śmietany
natka pietruszki

Mięso umyć i podzielić na 3 porcje, warzywa pokroić na kawałki (nie muszą być drobne ani równe)
Porcje mięsa przyrumienić na patelni, podlać winem i niewielką ilością bulionu, dodać warzywa i przyprawy, dusić pod przykryciem ok 1 godzinę, od czasu do czasu uzupełniać płyn bulionem.
Kiedy mięso juz będzie miękkie, wyjąć je i umieścić w naczyniu by nie stygło a warzywa zmiksować na puree dodając śmietanę doprawić solą i pieprzem by puree nie było mdłe.
Mięso podać z puree i pieczonymi ziemniakami. Posypać obficie natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. robiłam kiedyś golonki z indyka , ale mięso było chyba mało doprawione i jakoś nie wracałam już do indyka , ciekawy pomysł na warzywa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso z indyka lubi troszeczke wina , ja je bardzo lubię pod każdą postacią. Na moim blogu wystepuje dość często :)

      Usuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...