800 g udźca indyka
1 marchewka
3 pietruszki
pół selera
por
cebula
100 ml wina bialego półwytrawnego
bulion ok 1,5 szkl
oregano
majeranek
sól
pieprz
2 łyżki śmietany
natka pietruszki
Mięso umyć i podzielić na 3 porcje, warzywa pokroić na kawałki (nie muszą być drobne ani równe)
Porcje mięsa przyrumienić na patelni, podlać winem i niewielką ilością bulionu, dodać warzywa i przyprawy, dusić pod przykryciem ok 1 godzinę, od czasu do czasu uzupełniać płyn bulionem.
Kiedy mięso juz będzie miękkie, wyjąć je i umieścić w naczyniu by nie stygło a warzywa zmiksować na puree dodając śmietanę doprawić solą i pieprzem by puree nie było mdłe.
Mięso podać z puree i pieczonymi ziemniakami. Posypać obficie natką pietruszki.
1 marchewka
3 pietruszki
pół selera
por
cebula
100 ml wina bialego półwytrawnego
bulion ok 1,5 szkl
oregano
majeranek
sól
pieprz
2 łyżki śmietany
natka pietruszki
Mięso umyć i podzielić na 3 porcje, warzywa pokroić na kawałki (nie muszą być drobne ani równe)
Porcje mięsa przyrumienić na patelni, podlać winem i niewielką ilością bulionu, dodać warzywa i przyprawy, dusić pod przykryciem ok 1 godzinę, od czasu do czasu uzupełniać płyn bulionem.
Kiedy mięso juz będzie miękkie, wyjąć je i umieścić w naczyniu by nie stygło a warzywa zmiksować na puree dodając śmietanę doprawić solą i pieprzem by puree nie było mdłe.
Mięso podać z puree i pieczonymi ziemniakami. Posypać obficie natką pietruszki.
robiłam kiedyś golonki z indyka , ale mięso było chyba mało doprawione i jakoś nie wracałam już do indyka , ciekawy pomysł na warzywa
OdpowiedzUsuńMięso z indyka lubi troszeczke wina , ja je bardzo lubię pod każdą postacią. Na moim blogu wystepuje dość często :)
Usuń