kość wołowa
300 g buraczków
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
300 g bobu
3-4 ziemniaki
kawałek pora ok 10 cm
ziele angielskie
listek laurowy
4 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka cukru
sól
pieprz
Kość wołową i kurczaka umyć, Wodę (ok 2 litry) zagotować, włożyć kurczaka i kość, odszumować, pogotować ok pół godziny. Buraczki pokroić w drobne plasterki, marchewkę i pietruszkę w talarki dodać do wywaru, wrzucić ziele angielskie i listek laurowy i drobno pokrojoną cebulę , dodać łyżkę octu. Gotować aż buraki będą miękkie ok 1 godzinę. Następnie dodać ziemniaki, bób i pora. Mięso i kości wyjąć, oddzielić od kości i dodać do barszczu. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
Zapraszam do konkursu :)) ! http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga_25.html
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wydanie barszczu :)
OdpowiedzUsuń