Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

6 listopada 2013

Bekon z piekarnika i czosnkowe ziemniaczki


bekon 6 plastrów ok 20x6x1 cm 

na marynatę;
2 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki cukru brązowego
1 szczypta mielonego ziela angielskiego
2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli

6 średniej wielkości ziemniaków
masło ok 50g
4 ząbki czosnku
pieprz ziołowy
pieprz czarny
sól
koperek suszony

Przygotować marynatę z podanych składników, nasmarować plastry bekonu, ułożyć w naczyniu i zalać resztą marynaty, odstawić na ok 4 godziny.
Ziemniaki wyszorować dokładnie , włożyć do garnka, ugotować na półmiękko ok 15 min. Wyjąć, przestudzić. W każdym ziemniaku wyciąć otwór o szerokości 1- 1,5 cm głęboki do środka ziemniaka (ostrożnie by nie pękły) W otwór wepchnąć po kawałeczku masła, czosnek zmiażdżyć i podzielić po równo do wszystkich ziemniaków, posypać solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i koperkiem. 

Blaszkę zwilżyć oliwą i ułożyć plastry obok siebie oraz nadziewane ziemniaczki. Piec w temp 200 st ok 40 min. na 5 min pozo
stawić jeszcze w wyłączonym piekarniku. 

Podawać po dwa ziemniaczki i dwa plastry bekonu, Idealnie pasuje tu sos czosnkowy, dodatkowo pomidorek i ogórek.


2 komentarze:

  1. fajny przepis :)wiem, że nikt nie lubi zostawiania linków do siebie, ale dzięki temu wszystkie możemy sie odnalężć mybeautyjoy.blogspot.co.uk ( u mnie kuchnia , moda i uroda)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi te ziemniaki najbardziej by pasowały :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...