Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

8 listopada 2013

Kopytka z idealnym sosem pieczarkowym


1 kg ziemniaków ugotowanych
400 g mąki
1 jajko
sól

sos
400 g pieczarek
1 cebula
50 g papryki
szczypta majeranku
szczypta bazylii
szczypta pieprzu
sól do smaku
olej do smażenia
400 g śmietany 18%
1 łyżeczka mąki kukurydzianej


Z ziemniaków, maki, jajka i soli zagnieść ciasto na kopytka. Uformować wałeczki (można odrobinę podsypać maką siemniaczaną. Pokroić kopytka i ugotować w osolonym wrzątku, wyjmować łyzką cedzakową do letniej wody i za chwilkę na durszlak, odcedzić kilka razy podrzucić. Skropić oliwą i przełożyć do garnka z pokrywką by nie wystygły.



Przygotować sos; 
Pieczarki, cebulę i paprykę drobno posiekać, podlać 2 łyżkami oleju, dodać przyprawy i smażyć do odparowaia płynów, śmietanę wymieszać z mąką kukurydzianą, dodać do sosu, wymieszać i zagotować. Podawać z ciepłymi kopytkami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...