Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

26 listopada 2013

Krokiety gryczane z kapustą i mięsem


na naleśniki
1 szkl mleka
1 szkl wody
1 szkl mąki gryczanej
1 szkl maki pszennej
1 jajko
sól
1/4 szkl oleju

nadzienie
1 kg kapusty kiszonej
mięso z pieczonego kurczaka (resztki) ok 500 g
galaretka i tłuszcz z pieczenia kurczaka

pół łyżeczki kminku
sól
pieprz
1 cebula
500 ml wody
łyżeczka tartych grzybków

do panierowania
jajko
bułka tarta

Kapustę kiszoną wypłukać i odcisnąć, włożyć do garnka, dodać tłuszcz z pieczenia kurczaka, posiekaną cebulę i rozdrobnione mięso, podsmażyć kilka minut i podlać wodą, dodać przyprawy i dusić do miękkości kapusty, na koniec odparować kapustę aż będzie niemalże sucha.

naleśniki; Wybić jajko, roztrzepać dodać sól, mleko i stopniowo dodać obie mąki i olej, ciasto dobrze wymieszać rózgą i odstawić by odpoczęło. Smażyć naleśniki metodą tradycyjną.
Przykryć by odmiękły. Nadziać krokiety tradycyjnie lecz delikatnie bo naleśniki gryczane są delikatniejsze. Panierować w jajku i bułce, obsmażyć z obu stron.
Podawać z czystym barszczykiem. 

1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...