na naleśniki
1 szkl mleka
1 szkl wody
1 szkl mąki gryczanej
1 szkl maki pszennej
1 jajko
sól
1/4 szkl oleju
nadzienie
1 kg kapusty kiszonej
mięso z pieczonego kurczaka (resztki) ok 500 g
galaretka i tłuszcz z pieczenia kurczaka
pół łyżeczki kminku
sól
pieprz
1 cebula
500 ml wody
łyżeczka tartych grzybków
do panierowania
jajko
bułka tarta
Kapustę kiszoną wypłukać i odcisnąć, włożyć do garnka, dodać tłuszcz z pieczenia kurczaka, posiekaną cebulę i rozdrobnione mięso, podsmażyć kilka minut i podlać wodą, dodać przyprawy i dusić do miękkości kapusty, na koniec odparować kapustę aż będzie niemalże sucha.
naleśniki; Wybić jajko, roztrzepać dodać sól, mleko i stopniowo dodać obie mąki i olej, ciasto dobrze wymieszać rózgą i odstawić by odpoczęło. Smażyć naleśniki metodą tradycyjną.
Przykryć by odmiękły. Nadziać krokiety tradycyjnie lecz delikatnie bo naleśniki gryczane są delikatniejsze. Panierować w jajku i bułce, obsmażyć z obu stron.
Podawać z czystym barszczykiem.
Ale wypasione,dużooo farszu :)
OdpowiedzUsuń