Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

23 listopada 2013

Pieróg z kaszą - jak u babci


ciasto
400 g mąki
80 g margaryny
2 łyżki cukru
25 g drożdży
1 jajko
pół łyżeczki soli
130 ml mleka

nadzienie
1 szkl kaszy gryczanej
250 g sera białego
1 jajko
sól
pieprz


Kaszę ugotować w dwu szkl wody aż wchłonie całą wodę, odstawić do wystudzenia.
Do kaszy dodać ser i jajko, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.

Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, sól, rozpuszczoną margarynę, mleko wymieszać z drożdżami i cukrem, wlać do mąki i wyrobić ciasto. Tak długo aż odklei się od ręki i miski.
Oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Nadzienie rozłożyć również na dwie części na rozwałkowanym cieście. Uformować dwa owalne pierogi. Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp 175 st ok 35 min.

Pieróg najlepszy jest z mlekiem.







Pieróg odgrzany na masełku smakuje również doskonale 




Można go wtedy podać ze smietaną lub z kubkiem mleka. 

Opublikowany w

2 komentarze:

  1. Pierwszy raz spotykam się z takim czymś :)
    Wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie drożdżowe z kaszą lub soczewicą :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...