Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

10 listopada 2013

Polski rosół


kura rosołowa ewent. kurczak
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
cebula
sól
pieprz
ziele angielskie
listek laurowy
koperek 
natka pietruszki

Kurę poporcjować, umyć i umieścić na durszlaku.
Naszykować duży garnek ok 6 l. wlać wody ok 4,5 l. włożyć warzywa i przyprawy, cebulę po przekrojeniu na pół podpiec nad ogniem, włożyć do wody i zagotować. Do wrzątku włozyć mięso, zmniejszyć ogień do minimum. Na bardzo malutkim ogniu gotować 2 godziny. 
Na koniec dodać usiekany koperek i natkę pietruszki. 
Najlepszy z makaronem :) 


3 komentarze:

  1. mmm pyszny zjadłabym tą pałkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja gotuję bez ziela i liścia laurowego. Tak czy inaczej, kazdy rosół jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jedni wrzucają ziele, inni lubczyk, jeszcze inni kapustę .. to chyba zależy od regionu.. z rosołem jest jak z bigosem.

      Usuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...