Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

5 listopada 2013

Śledzik cytrynowy z kaparami i jajkiem



śledzie filety solone 6-8 szt
ocet
1 łyżeczka cukru
skórka otarta z cytryny
łyżka kaparów
oliwa z oliwek
2 jajka ugotowane na twardo
majonez
natka pietruszki
kilka oliwek
papryczka chili
natka pietruszki
cytryna

Śledzie namoczyć w wodzie na 2 godziny, odlać wodę, do szklanki wlać 1/4 octu, uzupełnić wodą i dodać łyżeczkę cukru, zalać tym roztworem śledzie na kolejne 2 godziny.
Osączyć. Rozłożyć płaty wewnętrzną stroną do góry, skropić oliwą i posypać otartą skórką z cytryny.
Następnie ułożyć na każdym po kilka kaparów, zrolować i spiąć wykałaczką.
Na małych slaterkach ułozyć po 1/4 jajka , łyżeczkę majonezu i rolmops.
Udekorować kaparami, papryczką, cytryną, oliwką i natką pietruszki





Opublikowany w

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...