śledzie filety solone 6-8 szt
ocet
1 łyżeczka cukru
skórka otarta z cytryny
łyżka kaparów
oliwa z oliwek
2 jajka ugotowane na twardo
majonez
natka pietruszki
kilka oliwek
papryczka chili
natka pietruszki
cytryna
Śledzie namoczyć w wodzie na 2 godziny, odlać wodę, do szklanki wlać 1/4 octu, uzupełnić wodą i dodać łyżeczkę cukru, zalać tym roztworem śledzie na kolejne 2 godziny.
Osączyć. Rozłożyć płaty wewnętrzną stroną do góry, skropić oliwą i posypać otartą skórką z cytryny.
Następnie ułożyć na każdym po kilka kaparów, zrolować i spiąć wykałaczką.
Na małych slaterkach ułozyć po 1/4 jajka , łyżeczkę majonezu i rolmops.
Udekorować kaparami, papryczką, cytryną, oliwką i natką pietruszki
Opublikowany w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.