700 g żeberek
na marynatę;
2 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka tymianku
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki papryki
szczypta pieprzu
3 łyżki wina czerwonego
wino do podlania ok 1/3 szkl
Żeberka oczyścić i pociąć na porcje. Składniki marynaty wymieszać i nasmarować z obu stron żeberka, ułożyć w brytfance. Odstawić na ok 2 godziny. Nagrzać piekarnik do 220 st żeberka podlać winem, okryć brytfankę folią aluminiową i wstawić do piekarnika na godzinę, po upływie tego czasu zdjąć folię i jeszcze przez pół godziny piec żeberka bez okrycia aż się dobrze przyrumienią.
Podać z dowolnymi dodatkami.
na marynatę;
2 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka tymianku
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki papryki
szczypta pieprzu
3 łyżki wina czerwonego
wino do podlania ok 1/3 szkl
Żeberka oczyścić i pociąć na porcje. Składniki marynaty wymieszać i nasmarować z obu stron żeberka, ułożyć w brytfance. Odstawić na ok 2 godziny. Nagrzać piekarnik do 220 st żeberka podlać winem, okryć brytfankę folią aluminiową i wstawić do piekarnika na godzinę, po upływie tego czasu zdjąć folię i jeszcze przez pół godziny piec żeberka bez okrycia aż się dobrze przyrumienią.
Podać z dowolnymi dodatkami.
żeberka w miodzie to coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńMniam,też dzisiaj robie zeberka ale inaczej nawet mam juz pomysła :)
OdpowiedzUsuń