Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

10 grudnia 2013

Knedle z truskawkami, musem truskawkowym i śmietaną

ciasto;
1 kg ziemniaków ugotowanych
2 szkl mąki
1 jajko
pół łyżeczki soli

ponadto
500 g truskawek mrożonych
cukier
śmietana 18%  150 ml


Z ziemniaków, maki, soli i jajka zagnieść ciasto kopytkowe.
Truskawki rozmrozić ale tylko troche, tek by dały się rozdzielić ale ciągle były zamarznięte.
Ciasto pokroić na kawałki wielkości brzoskwinki, rozpłaszczać, truskawkę umoczyć w cukrze i zawijać w ciasto, po czym szczelnie zakleić.
Resztę truskawek rozmrozić całkowicie dodać cukru do smaku i widelcem rozgnieść na muss.
Śmietanę roztrzepać z odrobiną cukru.
Knedle ugotować we wrzątku, podawać z musem i śmietaną.


1 komentarz:

  1. Smak dzieciństwa ! Ach pamiętam ich cudowny smak :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...