ciasto;
1 kg ziemniaków ugotowanych
2 szkl mąki
1 jajko
pół łyżeczki soli
ponadto
500 g truskawek mrożonych
cukier
śmietana 18% 150 ml
Z ziemniaków, maki, soli i jajka zagnieść ciasto kopytkowe.
Truskawki rozmrozić ale tylko troche, tek by dały się rozdzielić ale ciągle były zamarznięte.
Ciasto pokroić na kawałki wielkości brzoskwinki, rozpłaszczać, truskawkę umoczyć w cukrze i zawijać w ciasto, po czym szczelnie zakleić.
Resztę truskawek rozmrozić całkowicie dodać cukru do smaku i widelcem rozgnieść na muss.
Śmietanę roztrzepać z odrobiną cukru.
Knedle ugotować we wrzątku, podawać z musem i śmietaną.
1 kg ziemniaków ugotowanych
2 szkl mąki
1 jajko
pół łyżeczki soli
ponadto
500 g truskawek mrożonych
cukier
śmietana 18% 150 ml
Z ziemniaków, maki, soli i jajka zagnieść ciasto kopytkowe.
Truskawki rozmrozić ale tylko troche, tek by dały się rozdzielić ale ciągle były zamarznięte.
Ciasto pokroić na kawałki wielkości brzoskwinki, rozpłaszczać, truskawkę umoczyć w cukrze i zawijać w ciasto, po czym szczelnie zakleić.
Resztę truskawek rozmrozić całkowicie dodać cukru do smaku i widelcem rozgnieść na muss.
Śmietanę roztrzepać z odrobiną cukru.
Knedle ugotować we wrzątku, podawać z musem i śmietaną.
Smak dzieciństwa ! Ach pamiętam ich cudowny smak :)
OdpowiedzUsuń