Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

17 grudnia 2013

Pałki w sosie pomidorowo bazyliowo czosnkowym i brukselka


6 pałek z kurczaka
1 puszka pomidorów w przecierze
2 łyżeczki bazylii
szczypta majeranku
szczypta oregano
3-4 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru do smaku
tłuszcz do smażenia
3/4 szl bulionu

500 g świeżej brukselki
ziemniaki

Pałki umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przyrumienić pałki ze wszystkich stron, Przełożyć do garnka lub przygotować w głębokiej patelni. Pomidory rozdrobnić, dodać bulion i przyprawy oraz pokrojony drobniej czosnek, wszystko wlać do mięsa. Przykryć pokrywką i dusić ok pół godziny do 40 min.
Brukselkę oczyścić, zalać wodą i ugotować z dodatkiem łyżeczki cukru i szczypty soli.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie , odcedzić i posypać koperkiem.

W ostatniej chwili po wyjęciu pałek na talerze na kilka minut wrzucić brukselkę do sosu i szybko podgrzać. Podawać z ziemniaczkami.


Opublikowany w 

1 komentarz:

  1. jak ja dawno brukselki nie jadłam :) pyszności !

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...