6 pałek z kurczaka
1 puszka pomidorów w przecierze
2 łyżeczki bazylii
szczypta majeranku
szczypta oregano
3-4 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru do smaku
tłuszcz do smażenia
3/4 szl bulionu
500 g świeżej brukselki
ziemniaki
Pałki umyć, osuszyć. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przyrumienić pałki ze wszystkich stron, Przełożyć do garnka lub przygotować w głębokiej patelni. Pomidory rozdrobnić, dodać bulion i przyprawy oraz pokrojony drobniej czosnek, wszystko wlać do mięsa. Przykryć pokrywką i dusić ok pół godziny do 40 min.
Brukselkę oczyścić, zalać wodą i ugotować z dodatkiem łyżeczki cukru i szczypty soli.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie , odcedzić i posypać koperkiem.
W ostatniej chwili po wyjęciu pałek na talerze na kilka minut wrzucić brukselkę do sosu i szybko podgrzać. Podawać z ziemniaczkami.
Opublikowany w
jak ja dawno brukselki nie jadłam :) pyszności !
OdpowiedzUsuń