Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

19 stycznia 2014

Pasztet drobiowy domowy w trzech smakach


1 kurczak ok 2 kg
3 marchewki
1 cebula
ziele angielskie
listek laurowy
pół gałki muszkatołowej
sól
pieprz
3-4 wątróbki drobiowe
200 g kaszy manny


Dodatkowo można podzielić na części i dodać koncentrat, śliwki suszone, czy paprykę.

Kurczaka podzielić na kawałki, włożyć do garnka, dodać marchewki, cebulę listek laurowy, zalać 2 litrami wody i ugotować do miękkości.

Mięso i warzywa wyjąć z rosołu. Wystudzić. Mięso oddzielić od kości, przez maszynkę razem z warzywami i surową wątróbką. Do masy dodać ok 800 ml rosołu, zetrzeć pół gałki muszkatołowej, dodać kasze manną i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko zblendować, przy pomocy blendera lub kubka do koktajli (ja podzieliłam na dwie partie) .
Masę można podzielić i zmiksować z dodatkami jak : śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, opiekana papryka. Przełożyć do słoiczków, zamknąć i pasteryzować ok półtorej godziny na bardzo wolnym ogniu. Na drugi dzień pasteryzować jeszcze raz, tym razem wystarczy pół godziny.
Słoiczki wyjąć, i ustawić do góry dnem aż do wystudzenia. Przechowywać w lodówce.

Pasztet doskonale nadaje się do nadziania naleśników. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...