1 kurczak ok 2 kg
3 marchewki
1 cebula
ziele angielskie
listek laurowy
pół gałki muszkatołowej
sól
pieprz
3-4 wątróbki drobiowe
200 g kaszy manny
Dodatkowo można podzielić na części i dodać koncentrat, śliwki suszone, czy paprykę.
Kurczaka podzielić na kawałki, włożyć do garnka, dodać marchewki, cebulę listek laurowy, zalać 2 litrami wody i ugotować do miękkości.
Mięso i warzywa wyjąć z rosołu. Wystudzić. Mięso oddzielić od kości, przez maszynkę razem z warzywami i surową wątróbką. Do masy dodać ok 800 ml rosołu, zetrzeć pół gałki muszkatołowej, dodać kasze manną i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko zblendować, przy pomocy blendera lub kubka do koktajli (ja podzieliłam na dwie partie) .
Masę można podzielić i zmiksować z dodatkami jak : śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, opiekana papryka. Przełożyć do słoiczków, zamknąć i pasteryzować ok półtorej godziny na bardzo wolnym ogniu. Na drugi dzień pasteryzować jeszcze raz, tym razem wystarczy pół godziny.
Słoiczki wyjąć, i ustawić do góry dnem aż do wystudzenia. Przechowywać w lodówce.
Pasztet doskonale nadaje się do nadziania naleśników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.