400 g wątróbki wieprzowej
1 cebula
1 pomidor
1 jabłko
1 łyżka suszonych ogórków kiszonych
sól
pieprz
szczypta papryki słodkiej
2 łyżki mąki
tłuszcz do smażenia
Wątróbkę pokroić na plastry, posolić, oprószyć papryką i pieprzem i odrobiną ogórków suszonych.
Jabłko i cebulę poroić na plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić najpierw cebulę, potem oddzielnie jabłko w plastrach. Mąkę wysypać na talerzyk, panierować wątróbkę i usmażyć na wolnym ogniu po 3 min z obu stron. Po odwróceniu przykryć jabłkiem, cebulką, osypać resztą ogórka kiszonego suszonego, pokroić pomidora na plasterki i ułożyć na wierzch, posolić delikatnie i posypać pieprzem do smaku. Chwilę potrzymać jeszcze pod przykryciem, następnie całość zsunąć na talerz.
Podać z ziemniaczkami z wody posypanymi koperkiem.
Najbrdziej ciekawi mnie w Twoim przepisie ten kiszony suszony ogórek.Muszę to wypróbować ( suszenie tego ogórka)
OdpowiedzUsuń