schab 3-4 porcje
sos grzybowy:
1 łyżka grzybów suszonych utłuczonych w moździerzu
1/4 cebuli
szczypta chili w płatkach
szczypta pieprzu
sól
szczypta estragonu
1 szkl wody
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka śmietany
puree musztardowe
700 g ziemniaków
pół szkl mleka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka oliwy
sól
pieprz
łyżka musztardy
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, dodać mleko, śmietanę i musztardę, przyprawić solą i pieprzem i zmiksować.
sos grzybowy: Suszone grzyby i przyprawy wymieszać mąką kukurydzianą dodać posiekaną cebulę i rozmieszać całość ze szklanką wody dodać oliwę i zagotować sos ciągle mieszając. Gotować ok 7-10 min , w razie potrzeby dodać odrobinę wody, następnie sos zmiksować blenderem , dodać śmietanę i ponownie doprowadzić do wrzenia..
Mięso lekko rozbić młotkiem posypać solą i pieprzem, usmażyć na zloty kolor z obu stron.
Do obiadu podałam surówkę z kiszonej kapusty ale to polecam wedle uznania.
Ach, obiad doskonały :)
OdpowiedzUsuńŚwietne to puree musztardowe.
OdpowiedzUsuńale pyszności :)
OdpowiedzUsuń