Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

16 lutego 2014

Schabik z patelni, sos grzybowy i puree musztardowe


schab 3-4 porcje

sos grzybowy:
1 łyżka grzybów suszonych utłuczonych w moździerzu
1/4 cebuli
szczypta chili w płatkach
szczypta pieprzu
sól
szczypta estragonu
1 szkl wody
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka śmietany

puree musztardowe
700 g ziemniaków
pół szkl mleka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka oliwy
sól
pieprz
łyżka musztardy









Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, dodać mleko, śmietanę i musztardę, przyprawić solą i pieprzem i zmiksować.

sos grzybowy:  Suszone grzyby i przyprawy wymieszać mąką kukurydzianą dodać posiekaną cebulę i rozmieszać całość ze szklanką wody dodać oliwę i zagotować sos ciągle mieszając. Gotować ok 7-10 min , w razie potrzeby dodać odrobinę wody, następnie sos zmiksować blenderem , dodać śmietanę i ponownie doprowadzić do wrzenia..

Mięso lekko rozbić młotkiem posypać solą i pieprzem, usmażyć na zloty kolor z obu stron.



Do obiadu podałam surówkę z kiszonej kapusty ale to polecam wedle uznania. 

3 komentarze:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...