3-4 porcje karkówki
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
2 łyżeczki suszonych tłuczonych ogórków kiszonych
szczypta chili w płatkach
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki wina czerwonego wytrawnego
1 łyżeczka cukru brązowego
Składniki marynaty wymieszać w naczyniu, wszystkie plastry mięsa namoczyć z obu stron i pozostawić na ok 2 godziny w marynacie.
Rozgrzać patelnię i ułozyć mięso, przyrumienić z obu stron, podlać marynatą ( można jeszcze dodać odrobinę wina) dusić pod przykryciem ok 30 min, obrócić po 15 min i podlać niewielką ilością wody.
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i Surówką z kiszonej kapusty.
Smakowity kawałek mięsa.
OdpowiedzUsuńNormalnie nie jem o tej porze, ale popatrzyłam sobie na tę karkówkę i tak mi się mięsa zachciało. Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuń