Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

21 lutego 2014

Szaszłyczki drobiowe z jabłkiem

3 udka
2 jabłka
1 cebula
sól
pieprz
czosnek granulowany
2 łyżeczki cukru brązowego
oliwa z oliwek

Udka umyć, zdjęć skórę, oddzielić mięso od kości i pokroić na kawałki, niezbyt malutkie. (z pozostałości można ugotować rosół lub bulion) Jabłka przekroić na cząstki , wyciąć gniazda nasienne, cebulę pokroić na kawałki.
Na patyczki lub szpikulce nadziewać na przemian ; cebulę, mięso i jabłka.
Szaszłyki ułożyć w brytfance, skropić oliwą, posolić, popieprzyć, posypać odrobiną czosnku granulowanego i na koniec cukrem brązowym. Piec w temp 200 st z termoobiegiem przez 30 min,
po 15 min obrócić szaszłyki na drugą stronę.

Podawać z ziemniakami z wody (można polać tłuszczykiem z pieczenia)

Surówkę zrobiłam z kapusty pekińskiej, cebuli, jabłka, oliwek i cukinii konserwowanej na słodko.
Z dodatkiem soku z cytryny, otartej skórki , cukru soli i oliwy.



1 komentarz:

  1. Świetne te szaszłyki,właśnie dlatego,że z udek a nie z piersi.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...