3 udka
2 jabłka
1 cebula
sól
pieprz
czosnek granulowany
2 łyżeczki cukru brązowego
oliwa z oliwek
Udka umyć, zdjęć skórę, oddzielić mięso od kości i pokroić na kawałki, niezbyt malutkie. (z pozostałości można ugotować rosół lub bulion) Jabłka przekroić na cząstki , wyciąć gniazda nasienne, cebulę pokroić na kawałki.
Na patyczki lub szpikulce nadziewać na przemian ; cebulę, mięso i jabłka.
Szaszłyki ułożyć w brytfance, skropić oliwą, posolić, popieprzyć, posypać odrobiną czosnku granulowanego i na koniec cukrem brązowym. Piec w temp 200 st z termoobiegiem przez 30 min,
po 15 min obrócić szaszłyki na drugą stronę.
Podawać z ziemniakami z wody (można polać tłuszczykiem z pieczenia)
Surówkę zrobiłam z kapusty pekińskiej, cebuli, jabłka, oliwek i cukinii konserwowanej na słodko.
Z dodatkiem soku z cytryny, otartej skórki , cukru soli i oliwy.
2 jabłka
1 cebula
sól
pieprz
czosnek granulowany
2 łyżeczki cukru brązowego
oliwa z oliwek
Udka umyć, zdjęć skórę, oddzielić mięso od kości i pokroić na kawałki, niezbyt malutkie. (z pozostałości można ugotować rosół lub bulion) Jabłka przekroić na cząstki , wyciąć gniazda nasienne, cebulę pokroić na kawałki.
Na patyczki lub szpikulce nadziewać na przemian ; cebulę, mięso i jabłka.
Szaszłyki ułożyć w brytfance, skropić oliwą, posolić, popieprzyć, posypać odrobiną czosnku granulowanego i na koniec cukrem brązowym. Piec w temp 200 st z termoobiegiem przez 30 min,
po 15 min obrócić szaszłyki na drugą stronę.
Podawać z ziemniakami z wody (można polać tłuszczykiem z pieczenia)
Surówkę zrobiłam z kapusty pekińskiej, cebuli, jabłka, oliwek i cukinii konserwowanej na słodko.
Z dodatkiem soku z cytryny, otartej skórki , cukru soli i oliwy.
Świetne te szaszłyki,właśnie dlatego,że z udek a nie z piersi.
OdpowiedzUsuń