500 g żeberek
2 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół szkl czerwonego wina
2 łyżeczki brązowego cukru
majeranek
bazylia
sól
pieprz
400 ml wywaru wołowo drobiowego lub rosołu
tłuszcz do smażenia
Żeberka umyć osuszyć, podzielić na porcje. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć na złoty kolor żeberka z obu stron. Marchewkę obrać i pokroić na kawałki ok 3 cm, cebulę pokroić na plastry.
Przysmażone żeberka przwłożyć do garnka, dodać marchewkę, cebulę, posiekany czosnek i przyprawy. Podlać winem i rosołem. Dusićpod przykryciem ok godzinę. Nastepnie odkryć, dodać cukier i odparować sos.
Podawać z ziemniakami i sałatką lub konserwowym ogórkiem.
Bardzo smakowite.
OdpowiedzUsuń