marchewka
pietruszka
por
cebula
listek laurowy
ziele angielskie
miód
oliwa
pieprz ziołowy
pieprz czarny
kapusta;
1 kg kapusty kiszonej
1 marchewka
1 cebula
garść suszonych jabłek
1 łyżeczka utłuczonych suszonych grzybów
szczypta kminku
sól
pieprz
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki
olej
Żeberka zalać wodą w ganku, dodać marchewkę, pietruszkę, cebulę, listek laurowy, ziele angielskie i ugotować o miękkości. Żeberka wyjąć z wywaru i ostudzić (wywar wykorzystać do przygotowania zupy)
Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć, włożyć do głębokiej patelni do duszenia dodać marchewkę startą na tarce , posiekaną cebulę, suszone jabłka (uprzednio wpłukać) podlać olejem, ok 2-3 łyżki, dodać kminek, podsmażyć mieszając, kiedy kapusta zacznie się miejscami rumienić , dodać ok 500 ml wody i gotować pod przykryciem aż kapusta będzie miękka a woda wyparuje, kapustę przyprawić solą, pieprzem . Ze smalcu i mąki przygotować zasmażkę i dodać do kapusty, wymieszać.
Kapustę przełożyć do blaszki, żeberka posmarować miodem i oliwą, posypać pieprzem czarnym i ziołowym. Tak przygotowane danie może poczekać. Piekarnik nagrzać do temp 200 st. wstawić na ok 20 min z termoobiegiem.
Żeberka w kapuście podałam z sałatką z pieczonych buraczków. PRZEPIS
ojoj! ale to pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na niedzielny obiad :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń