Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

2 marca 2014

Barszcz a'la Ukraiński na pieczonych buraczkach


500 g żeberek
1 marchewka
1 cebula
300 g fasolki szparagowej
400 g bobu
2 pieczone buraki ćwikłowe
sól
pieprz
ocet winny
cukier
listek laurowy
szczypta oregano
szczypta bazylii
ziele angielskie
4 łyżki śmietany
natka pietruszki
koper


Żeberka umyć zalać wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie , ugotować do miękkości.
Ugotowane mięso oddzielić od kości i pokroić, dodać do wywaru, warzywa lekko rozdrobnić, fasolkę szparagową przeciąć na pół lub drobniej, marchewkę pokroić w kostkę. Dolać wody by warzywa były zanurzone. Ugotować do miękkości warzyw, buraczki zetrzeć na tarce (buraczki upiekłam wcześniej przy okazji pieczenia mięsa , należy zawinąć je w folię aluminiową i piec ok półtorej godziny)
Zupę doprawić solą, cukrem, octem winnym , zdjąć z ognia dodać śmietanę i wymieszać. Posypać natką pietruszki i koperkiem.

3 komentarze:

  1. Już dawno nie jadłem takiego barszczu.Czas przypomnić sobie jego smak.Taki na żeberkach jest super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedawno gotowałam, i znowu mam ochotę.Jest pyszny ;-)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...