500 g żeberek
1 marchewka
1 cebula
300 g fasolki szparagowej
400 g bobu
2 pieczone buraki ćwikłowe
sól
pieprz
ocet winny
cukier
listek laurowy
szczypta oregano
szczypta bazylii
ziele angielskie
4 łyżki śmietany
natka pietruszki
koper
Żeberka umyć zalać wodą, dodać listek laurowy i ziele angielskie , ugotować do miękkości.
Ugotowane mięso oddzielić od kości i pokroić, dodać do wywaru, warzywa lekko rozdrobnić, fasolkę szparagową przeciąć na pół lub drobniej, marchewkę pokroić w kostkę. Dolać wody by warzywa były zanurzone. Ugotować do miękkości warzyw, buraczki zetrzeć na tarce (buraczki upiekłam wcześniej przy okazji pieczenia mięsa , należy zawinąć je w folię aluminiową i piec ok półtorej godziny)
Zupę doprawić solą, cukrem, octem winnym , zdjąć z ognia dodać śmietanę i wymieszać. Posypać natką pietruszki i koperkiem.
Uwielbiam barszcz ukraiński!
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie jadłem takiego barszczu.Czas przypomnić sobie jego smak.Taki na żeberkach jest super.
OdpowiedzUsuńNiedawno gotowałam, i znowu mam ochotę.Jest pyszny ;-)
OdpowiedzUsuń