Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

22 marca 2014

Jagodzianki



ciasto
800 g mąki
125 g margaryny
3 łyżki cukru
40 g drożdży
2 jajka
pół łyżeczki soli
360 ml mleka

300-400 g jagód
3 łyżki brązowego cukru

Mąkę przesiać, do miski wsypać ok 300 g. Mleko zagrzać na na ciepło (nie gorąco) rozpuścić w nim drożdże z cukrem. Do mąki dodać sól, wlać mleko z drożdżami i wymieszać rozczyn w misce.
Rozpuścić margarynę, jajka rozmącić w kubeczku dodać do ciasta, dodać połowę pozostałej mąki i tłuszcz, mieszać ciasto ręką i dosypywać mąki, ciasto wyrobione odkleja się od miski i od ręki. 
Na koniec obsypać ciasto mąką , przykryć ściereczką i odstawić na ok 40 min. 
Jagody wymieszać z cukrem .
Wyrośnięte ciasto wałkować cienko , wykrawać spore krążki o śr. ok 8-9 cm. Nadziewać i sklejać w kształcie pierożków, układać na papierze do pieczenia zlepieniem w dół.
Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem ( ja posypałam odrobiną kruszonki takiej jak się robi do szarlotki. Mąka cukier i margaryna) 
Piec ok 15 - 20 min w temp 170 st z termoobiegiem, bez termoobiegu w temp. ok 175 st 




4 komentarze:

  1. Ojej, ale bym zjadła taka ciepłą o poranku! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow wow o tej porze, mniaaaamiii ;-))))

    OdpowiedzUsuń
  3. mam jeszcze trochę zamrożonych jagód, może czas przygotować takie wspaniałe bułeczki...

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...