Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

28 marca 2014

Miruna z piekarnika i marchewka z cykorią


6 filetów miruny ok 600 g
tymianek
sok z połowy cytryny
1 łyżka octu winnego
2 łyżki oliwy
szczypta chili suszonej w płatkach
szczypta soli
pieprz
otarta skórka z cytryny

jarzynka;
3 marchewki
2 cykorie
1 cebula
sól
pieprz kolorowy
2 łyżki oleju
szczypta bazylii
1 łyżeczka cukru


Filety umyć, osuszyć , skropić oliwą, octem winnym, sokiem z cytryny, posypać tymiankiem, solą i chili, zwinąć w ruloniki, spiąć wykałaczką lub szpileczką do roladek. Ustawić w blaszce, jeszcze skropić oliwą i posypać otartą skórką z cytryny.
Piec w temp 180 st ok 30- 35 min

Cykorię przeciąć na pół, wyciąć głąbek , włożyć ją do miski i zalać zimną wodą.
Marchewkę pokroić w słupki, cebulę w piórko , włożyć do rondelka , podlać olejem i podsmażyć.
Podlać wodą ok 1 szklanki dodać przyprawy. Dusić na wolnym ogniu aż do miękkości marchewki, Cykorię osączyć na durszlaku, pokroić i dodać do marchewki , poddusić jeszcze chwilę i odparować.



Podawać z kuskusem lub ryżem




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...