1 marchewka
1 cebula
2 jabłka
3 ząbki czosnku
kilka suszonych grzybków
kilka suszonych grzybków
pół szkl białego wina wytrawnego
1 szkl wody
rozmaryn suszony
gałązka rozmarynu świeżego
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
majeranek
świeże oregano
Żeberka umyć, podzielić na porcje, obsmażyć na rozgrzanej patelni, dodać pokrojoną cebulę, czosnek
i marchewkę, podsmażyć po czym podlać winem i niewielką ilością wody. Grzybki uprzednio namoczone i wypłukane dodać do mięsa. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem aż do miękkości, podlewać wodą gdy wyparuje.
i marchewkę, podsmażyć po czym podlać winem i niewielką ilością wody. Grzybki uprzednio namoczone i wypłukane dodać do mięsa. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem aż do miękkości, podlewać wodą gdy wyparuje.
Pod koniec dodać pokrojone na plasterki jabłka i jeszcze poddusić ok 10 min.
Posypać listkami oregano. Podawać z odsmażanymi ziemniakami.
super, wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń