Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

9 marca 2014

Żeberka po farmersku


700 g żeberek
1 marchewka
1 cebula
2 jabłka
3 ząbki czosnku
kilka suszonych grzybków 
pół szkl białego wina wytrawnego
1 szkl wody
rozmaryn suszony
gałązka rozmarynu świeżego
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
majeranek
świeże oregano

Żeberka umyć, podzielić na porcje, obsmażyć na rozgrzanej patelni, dodać pokrojoną cebulę, czosnek
i marchewkę, podsmażyć po czym podlać winem i niewielką ilością wody. Grzybki uprzednio namoczone i wypłukane dodać do mięsa. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem aż do miękkości, podlewać wodą gdy wyparuje. 
Pod koniec dodać pokrojone na plasterki jabłka i jeszcze poddusić ok 10 min. 
Posypać listkami oregano. Podawać z odsmażanymi ziemniakami. 


Opublikowany w








1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...