1 główka białej kapusty
2 pętka kiełbasy ok 400 g
1 cebula
2 marchewki
1 l bulionu
ok 150 g koncentratu pomidorowego
3 łyżki mąki
kminek
majeranek
jałowiec
ziele angielskie
pieprz
natka pietruszki
oregano
Kapustę posiekać, wrzucić na wrzątek, zagotować i odcedzić. Zalać bulionem dodać startą na tarce marchewkę. Cebulę przysmażyć razem z drobno pokrojoną kiełbasą, dodać do kapusty . (ja dodałam jeszcze ok 2 łyżki tłuszczu z pieczeni) Dodać przyprawy i gotować ok godzinę. Na koniec dodać koncentrat i mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody ok 150 ml.
Ponownie zagotować, ciągle mieszając. Posypać natką pietruszki. Podawać z pieczywem lub młodymi ziemniaczkami.
Zrobiłaś mi apetyt tym bigosem.Chyba zrobię dzisiaj na obiad.Może dostane młodą kapustę.
OdpowiedzUsuń