Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

24 kwietnia 2014

Bigosik z białej kapusty


1 główka białej kapusty
2 pętka kiełbasy ok 400 g
1 cebula
2 marchewki
1 l bulionu
ok 150 g koncentratu pomidorowego
3 łyżki mąki
kminek
majeranek
jałowiec
ziele angielskie
pieprz
natka pietruszki
oregano

Kapustę posiekać, wrzucić na wrzątek, zagotować i odcedzić. Zalać bulionem dodać startą na tarce marchewkę. Cebulę przysmażyć razem z drobno pokrojoną kiełbasą, dodać do kapusty . (ja dodałam jeszcze ok 2 łyżki tłuszczu z pieczeni)  Dodać przyprawy i gotować ok godzinę. Na koniec dodać koncentrat i mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody ok 150 ml.
Ponownie zagotować, ciągle mieszając. Posypać natką pietruszki. Podawać z pieczywem lub młodymi ziemniaczkami.

1 komentarz:

  1. Zrobiłaś mi apetyt tym bigosem.Chyba zrobię dzisiaj na obiad.Może dostane młodą kapustę.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...