3 udka
1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
1 łyżeczka otartego korzenia imbiru
szczypta sypkiego imbiru
1 ząbek czosnku
szczypta chili w płatkach
sól
biały pieprz
2 łyżki śmietany
3/4 szkl białego wina
2 łyżki oliwy
na kluski
500 g ugotowanych ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
szczypta soli
Udka umyć, oczyścić i wyluzować (kości pozostawić na zupę lub rosół) Przygotować marynatę z 4 łyżek wina, oliwy, dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, sypki imbir i trawę cytrynową. Mięso namoczyć z każdej strony i pozostawić na dobę w lodówce. Mięso wyjąć z marynaty zwinąć skórką na zewnątrz i spiąć szpileczkami koreczków lub wykałaczkami. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron i przełożyć do rondelka podlać winem i resztą marynaty , dodać tarty korzeń imbiru i dusić ok 40-45 min, można dodać odrobinę wody w razie potrzeby. Na koniec do sosu dodać śmietanę .
Kluski przygotować tradycyjnie, ziemniaki uklepać w naczyniu podzielić na 4 części, jedną wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę , dodać pozostałe ziemniaki wyjęte , jajko , sól i zagnieść ciasto.
Formować spore kluski śląskie z dziurką. Ugotować w osolonym wrzątku.
Reniu za taki obiadek oddam ci moje pół litra % ? :)
OdpowiedzUsuńw porządku :) mozemy je po obiadku razem opróżnić :)
Usuń. . . ale bimberka hihi ;)
Usuńa nie nie kochanie.. tego to nie chce :P
Usuńoj a dlaczego ? abuuuu :(
Usuń