Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

20 kwietnia 2014

Mazurek czekoladowy z daktylami

ciasto
2 jajka
1 szkl mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
pół margaryny
pół szkl cukru

przełożenie
150 g daktyli
1 tabliczka czekolady
1 łyżka margaryny

polewa
pół szkl cukru
3 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 łyżka margaryny

prażone płatki migdałowe

Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodać majka i mąkę oraz kakao i proszek do pieczenia.
Ciasto cienko rozsmarować na dużej blaszce (format piekarnikowy) lub dwie mniejsze.
Piec 12 min w temp 180 st. ciasto przekroić na dwa równe kawałki.
Daktyle zemleć. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem margaryny, dodać daktyle i dobrze wymieszać. Kiedy nadzienie nadaje się do smarowania, przełożyć ciasto.
Polewa;
Cukier zagotować z wodą, po kilku minutach kiedy syrop tworzy nitkę, dodać margarynę i kakao, ucierać przez chwilę. Kiedy polewa zaczyna gęstnieć, wylać na ciasto i szybko udekorować prażonymi płatkami migdałów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...