ciasto
2 jajka
1 szkl mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
pół margaryny
pół szkl cukru
przełożenie
150 g daktyli
1 tabliczka czekolady
1 łyżka margaryny
polewa
pół szkl cukru
3 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 łyżka margaryny
prażone płatki migdałowe
Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodać majka i mąkę oraz kakao i proszek do pieczenia.
Ciasto cienko rozsmarować na dużej blaszce (format piekarnikowy) lub dwie mniejsze.
Piec 12 min w temp 180 st. ciasto przekroić na dwa równe kawałki.
Daktyle zemleć. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem margaryny, dodać daktyle i dobrze wymieszać. Kiedy nadzienie nadaje się do smarowania, przełożyć ciasto.
Polewa;
Cukier zagotować z wodą, po kilku minutach kiedy syrop tworzy nitkę, dodać margarynę i kakao, ucierać przez chwilę. Kiedy polewa zaczyna gęstnieć, wylać na ciasto i szybko udekorować prażonymi płatkami migdałów.
2 jajka
1 szkl mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
pół margaryny
pół szkl cukru
przełożenie
150 g daktyli
1 tabliczka czekolady
1 łyżka margaryny
polewa
pół szkl cukru
3 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 łyżka margaryny
prażone płatki migdałowe
Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodać majka i mąkę oraz kakao i proszek do pieczenia.
Ciasto cienko rozsmarować na dużej blaszce (format piekarnikowy) lub dwie mniejsze.
Piec 12 min w temp 180 st. ciasto przekroić na dwa równe kawałki.
Daktyle zemleć. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem margaryny, dodać daktyle i dobrze wymieszać. Kiedy nadzienie nadaje się do smarowania, przełożyć ciasto.
Polewa;
Cukier zagotować z wodą, po kilku minutach kiedy syrop tworzy nitkę, dodać margarynę i kakao, ucierać przez chwilę. Kiedy polewa zaczyna gęstnieć, wylać na ciasto i szybko udekorować prażonymi płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.