600 g szynki lub łopatki
pół szkl białego wina
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
1 łyżeczka przyprawy do grilla
1 cebula
5 pieczarek
2 cykorie
Mięso pokroić w kostkę niezbyt małą. Wino wymieszać z oliwą i przyprawami, mięso włożyć do marynaty i odstawić na ok dobę. Cebulę pokroić na kawałki, pieczarki przeciąć na pół lub na 4 części.
Cykorię przeciąć na 4 części, wyciąć głąbek i przekroić na pół w poprzek.
Na patyczki nadziewać na przemian mięso, cebulę, pieczarki i cykorię, ułożyć na blaszce, podlać resztą marynaty i piec ok 45 min w temp 200 st lub piec na grillu od czasu do czasu smarując. w piekarniku wystarczy szaszłyki polać 1 raz.
Podałam z surówką i pieczonymi ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.