Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

20 kwietnia 2014

Szynka jałowcowa


peklowanie
na 3 kg mięsa
2 l wody
4 łyżki soli
2 łyżki soli peklowej
listki laurowe
pieprz
ziele angielskie

jałowiec
pieprz
kolendra

Do peklowania mięso przygotować 3 dni wcześniej .
Sól rozpuścić w wodzie , dodać przyprawy i zanurzyć mięso.

Mięso osączyć z solanki, przyprawy ( po jednej łyżeczce jałowca, pieprzu i kolendry ) wsypać do moździerza i utłuc. Szynkę obsypać przyprawami owinąć folią aluminiową.
Piec ok 1,5 godziny. po tym czasie folię rozerwać i podpiec na rumiany kolor ok 30 min.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...