ciasto;
2 szkl mąki
2 jajka
125 g margaryny
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
nadzienie;
200 g sera białego
150 ml śmietany 18%
2 jajka
pół cebuli
sól
pieprz
szczypta chili suszonej w płatkach
1 papryczka chili
200 g groszku cukrowego
1 kulka mozzarelli
szczypta oregano
Groszek ugotować w osolonym wrzątku, ok 15 min. Odcedzić, wystudzić.
Ciasto zagnieść z podanych składników, formę na tartę posmarować margaryną i wysypać tartą bułką.
Wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 st ok 20 min.
Ser, jajka, śmietanę i cebulę zmiksować blenderem doprawić do smaku solą, pieprzem, i chili w płatkach. Na podpieczone ciasto wylać masę serową i wstawić do piekarnika na ok 10 min, po tym czasie ser się zetnie i można ułożyć strączki groszku , mozzarellę , posypać drobno posiekaną papryczką chili i oregano. Zapiec ok 20-25 min.
Ja podałam z sosem paprykowym słodko kwaśnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.