400 g ugotowanego makaronu penne
500 g mięsa mielonego
1 cebula
3 ząbki czosnku
3/4 szkl soku pomidorowego
szczypta oregano
szczypta bazylii
majeranek
sól
pieprz
pół łyżeczki słodkiej papryki
tłuszcz do smażenia
300 ml śmietany 18%
2 jajka
100 g mozzarelli z bloku
szczypta chili suszonej w płatkach
szczypta pomidorów suszonych
sól
pieprz
1 pomidor
oregano
Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć posiekaną cebulkę i czosnek, dodać mięso, przysmażyć mieszając i rozdrabniając mięso. Dodać przyprawy i sok pomidorowy, pogotować ok 5 min. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia do zapiekania.
Śmietanę wymieszać z jajkami i przyprawami, zetrzeć mozzarellę na tarce, pozostawić mały kawałeczek . Wymieszaną śmietaną polać makaron z sosem mięsnym, wyrównać, ułożyć cienkie plasterki pomidora, zetrzeć na zapiekankę resztę sera, posypać oregano i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na ok 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.