Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

13 maja 2014

Drożdżowe rozmaitości owocowe



ciasto
800 g mąki
70 g margaryny
4 łyżki oleju
3 łyżki cukru
40 g drożdży
2 jajka
pół łyżeczki soli
360 ml mleka

nadzienie
owoce (agrest, maliny)
3 serki homogenizowane
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
brązowy cukier

Mąkę wsypać do miski, mleko podgrzać, dodać cukier, drożdże i tłuszcz, wymieszać. 
Jajka rozmącić w kubeczku, dodać do mąki jajka i mleko z drożdżami cukrem i tłuszczem.
Wyrobić ciasto ręką aż będzie się odklejać od ręki i miski , uformować kulę obsypać mąką i przykryć ściereczką. Po ok pół godziny 

Serek wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. 
Kiedy ciasto wyrośnie, przeciąć na pół .
z jednej połowy wyjdą nam bułeczki z agrestem i serkiem . 
Ciasto należy pociąć na równej wielkości kawałki , wielkości małego pomidorka. 
rozklepać i nadziewać, włożyć do ciasta kilka agrestów 4-6 i polać 2 łyżeczkami serka, skleić bułeczki i ułożyć na papierze do pieczenia. 

Resztę ciasta przeciąć znów na pół  rozwałkować w dwie małe tortownice lub blaszki, przyciąć i ułożyć na posmarowanej formie lub papierze. Rozklepać, brzegi podciągnąć nieco w górę, masę serkową rozlać w dwie formy , jedno ciasto posypać malinami - drożdżówka z malinami, drugie agrestem - drożdżowe ciasto z agrestem, ze scinków ciasta można wykonać krateczkę.
Piec w temp 175 st ok 30- 35 min. 
Ciasta z owocami posypać brązowym cukrem.











1 komentarz:

  1. Ależ mi narobiłaś apetytu... Idealne na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...