frykadelki
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych na mączkę (ja używam suszonych opieniek)
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chili
pół cebuli
2 kromki czerstwego chleba
1 jajko
bułka tarta do panierowania
na sos
3 łyżki suszonych grzybów utłuczonych
pół cebuli
1 łyżka oleju
400 ml bulionu wołowo wieprzowego
sól
pieprz
szczypta estragonu
szczypta oregano
szczypta majeranku
1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego
3 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
Do mięsa dodać przyprawy, grzyby , drobno usiekaną cebulkę i uprzednio namoczony i wyciśnięty chleb oraz jajko. Wyrobić masę mięsną, Uformować niewielkie podłużne kotleciki , opanierować w bułce tartej.
Do przygotowania sosu użyć rondelka lub głębokiej patelni, Na łyżce oleju przyrumienić cebulę , dodać grzyby (utłuczone suszone opieńki lub inne leśne) Podlać bulionem, dodać przyprawy, pogotować ok 10 min, śmietanę wymieszać z mąką, dodać do niej trochę bazy na sos wymieszać i dodać śmietanę do sosu, wymieszać i chwilę pogotować. Na koniec doprawić sosem sojowym grzybowym który nada sosowi pięknego koloru.
Frykadelki usmażyć na tłuszczu (najlepiej smalcu) włożyć do sosu i chwilkę poddusić.
Podawać z kaszą gryczaną (ja do kaszy dodaję 2 łyżki suszonych kiszonych ogórków) i sałatą lub ogórkiem kiszonym, małosolnym albo konserwowym.
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych na mączkę (ja używam suszonych opieniek)
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chili
pół cebuli
2 kromki czerstwego chleba
1 jajko
bułka tarta do panierowania
na sos
3 łyżki suszonych grzybów utłuczonych
pół cebuli
1 łyżka oleju
400 ml bulionu wołowo wieprzowego
sól
pieprz
szczypta estragonu
szczypta oregano
szczypta majeranku
1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego
3 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
Do mięsa dodać przyprawy, grzyby , drobno usiekaną cebulkę i uprzednio namoczony i wyciśnięty chleb oraz jajko. Wyrobić masę mięsną, Uformować niewielkie podłużne kotleciki , opanierować w bułce tartej.
Do przygotowania sosu użyć rondelka lub głębokiej patelni, Na łyżce oleju przyrumienić cebulę , dodać grzyby (utłuczone suszone opieńki lub inne leśne) Podlać bulionem, dodać przyprawy, pogotować ok 10 min, śmietanę wymieszać z mąką, dodać do niej trochę bazy na sos wymieszać i dodać śmietanę do sosu, wymieszać i chwilę pogotować. Na koniec doprawić sosem sojowym grzybowym który nada sosowi pięknego koloru.
Frykadelki usmażyć na tłuszczu (najlepiej smalcu) włożyć do sosu i chwilkę poddusić.
Podawać z kaszą gryczaną (ja do kaszy dodaję 2 łyżki suszonych kiszonych ogórków) i sałatą lub ogórkiem kiszonym, małosolnym albo konserwowym.
wspaniałe jedzonko, aż człowiek ślinotoku dostaje :)
OdpowiedzUsuń