Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

3 maja 2014

Migdałowo czekoladowe talarki

400 g mąki
250 g masła
200 g cukru
70 g płatków migdałowych
150 g czekolady
kilka kropel aromatu migdałowego
3 łyżki śmietany gęstej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia


















Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, wystudzić, utłuc w miseczce by były drobniejsze.
Mąkę rozetrzeć z masłem dodać migdały, czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach (pozostawić 4 kostki do posypania)  Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować dwa wałeczki o grubości takiej jaka będzie średnica ciasteczek, zawinąć w folię lub papier i włożyć na pół godziny do zamrażarki. Wyjąć, kroić talarki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 180 st przez 15 min z termoobiegiem. Po wyjęciu jeszcze cieple ciasteczka posypać startą czekoladą która najpierw się rozpuści a potem zastygnie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...