naleśniki:
0,5 szkl mleka
0,5 szkl wody
1 jajko
mąka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
nadzienie zielone:
300 g liści buraka naciowego lub szpinaku
1 szkl mleka
1 łyżeczka soli
pieprz
pieprz ziołowy staroplski
pół cebuli
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
nadzienie czerwone:
1 burak ćwikłowy pieczony lub gotowany
150 g kefiru
1 jajko
1 łyżka octu
1 łyżka cukru
pieprz
1 łyżka mąki
kilka plasterków boczku
2 plastry cebuli
brązowy cukier
ser mozzarella tarty ok 50 g
oregano
Przygotować naleśniki , rozbić jajko, rozmącić , dodać mleko, cukier, sól i wodę oraz mąki tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietanki. Usmażyć małe naleśniki na patelni do pancakes i tyle samo normalnych dużych.
nadzienie zielone:
Buraki naciowe lub szpinak umyć pokroić niezbyt drobno, wrzucić do blendera, wlać mleko, dodać cebulę pokrojoną na kawałki, i dobrze zmiksować na jednolitą masę, dodać przyprawy i mąkę ziemniaczaną , wstawić na ogień i ciągle mieszając zagotować aż powstanie zielony budyń,
W razie potrzeby doprawć do smaku.
nadzienie czerwone:
Buraka przekroić na kawałki, włozyćdo blendera, dodać kefir, jajko i również zmiksować, Doprawić do smaku octem, cukrem i pieprzem. Dodać mąkę, wymieszać. Nastawić na ogień i mieszać aż zgęstnieje.
Duży naleśnik smarować masą zieloną, kłaść mały naleśnik i smarować masą czerwoną , zrolować i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posypać serem i oregano.
Na patelni przyrumienić boczek, posypać cukrem i szybko obracać aż cały sie skarmelizuje, to samo zrobić z cebulką po rozdzieleniu na krążki.
Ułożyć boczek i krążki cebuli na naleśnikach i zapiec w temp 180 przez ok 20 - 25 min
Ach znalazłam :-) Dziękuje za podsunięcie pomysłu. CO prawda, na dzisiaj obiad już mam, ale jutro robię Twoje naleśniki :-)
OdpowiedzUsuń