2-3 piersi z kurczaka
sól
pieprz
1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
2 szczypty tymianku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu winnego
szczypta imbiru
pół szkl rosołu
1 łyżeczka mąki
tłuszcz do smażenia
4-5 ziemniaków
szczypta bazylii
szczypta czosnku granulowanego
Ziemniaki obrać pokroić w plasterki lub przy pomocy nożyka do frytek plasterki falowane, opłukać, przełożyć na durszlak i osączyć. Piersi nasmarować odrobiną sosu sojowego posypać tymiankiem. W głębokim rondlu teflonowym rozgrzać tłuszcz, przyrumienić mięso z obu stron, dodać sos sojowy , ocet winny, trawę cytrynową, imbir, podlać rosołem, dodać ocet winny, sól i pieprz, przykryć i dusić ok 20 min.
W międzyczasie w wooku rozgrzać tłuszcz i wrzucić ziemniaki do smażenia, posypać odrobiną czosnku granulowanego , szczyptą bazylii i odrobiną soli . Mieszać i smażyć ok 20 min.
Mięso pod koniec nieco odparować, do reszty sosu dodać rozrobioną w odrobinie wody mąkę i wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.