Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

24 maja 2014

Serca duszone i kasza jaglana na kremie z fenkułu





2- 3 serca wieprzowe ok 600 g
1 fenkuł
1 marchewka
ziele angielskie
listek laurowy tymianek
sól
pieprz
pieprz ziołowy
50 g masła
2 łyżki śmietany 22%

1 szkl kaszy jaglanej
1 łyżka masła
rzeżucha ogrodowa lub natka pietruszki


Serca umyć oczyścić, włożyć do garnka lub szybkowaru, fenkuł przekroić na 3 -4 kawałki, dodać marchewkę w całości, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy i ugotować do miękkości.
Kaszę jaglaną ugotować w prop 1:2 posolić do smaku i w ostatniej fazie gotowania dodać masło.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godziny.
Serca wyjąć, przestudzić i pokroić w plastry. Marchewkę wyjąć (przyda się do dekoracji) Wyłowić ziele angielskie i listek laurowy i zmiksować blenderem cały fenkuł z niewielką ilością wywaru, w razie potrzeby dodać więcej. Na koniec dodać śmietanę i dobrze podgrzać sos doprawić solą i pieprzem oraz pieprzem ziołowym.
Na patelni rozpuścić masło i wrzucić pokrojone serca, przyrumienić je przez kilka minut.
Na talerz wlać porcję sosu , na środku ułożyć kopczyk kaszy, kilka plasterków marchewki i porcję serc. Można posypać rzeżuchą ogrodową lub natką pietruszki.





Opublikowany w





1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...