2- 3 serca wieprzowe ok 600 g

1 marchewka
ziele angielskie
listek laurowy tymianek
sól
pieprz
pieprz ziołowy
50 g masła
2 łyżki śmietany 22%
1 szkl kaszy jaglanej
1 łyżka masła
rzeżucha ogrodowa lub natka pietruszki
Serca umyć oczyścić, włożyć do garnka lub szybkowaru, fenkuł przekroić na 3 -4 kawałki, dodać marchewkę w całości, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy i ugotować do miękkości.
Kaszę jaglaną ugotować w prop 1:2 posolić do smaku i w ostatniej fazie gotowania dodać masło.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godziny.

Na patelni rozpuścić masło i wrzucić pokrojone serca, przyrumienić je przez kilka minut.
Na talerz wlać porcję sosu , na środku ułożyć kopczyk kaszy, kilka plasterków marchewki i porcję serc. Można posypać rzeżuchą ogrodową lub natką pietruszki.
Opublikowany w

Bardzo lubię takie jedzenie.
OdpowiedzUsuń