Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

26 czerwca 2014

Lebioda na gęsto


Lebioda (łoboda) to mało znane juz rośliny, bardziej uznawane są za chwast.
U nas jednak lubiana i conajmniej raz do roku musi być. Tym razem lebioda czerwona. Bardzo smaczna a zarazem zdrowa roślina. Może nie wygląda smakowicie ale zapewniam ze jest smaczna. To danie regionalne, w dzieciństwie jadłam tylko łobodę zieloną. Ta czerwona przez przypadek zaczeła rosnąć w ogrodzie więc trzeba to też spożytkować :)



duża wiązka lebiody
szczypiorek
smalec ze skwarkami
śmietana
mleko
mąka
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski

Z łobody oskubać same liście i wierzchołki, opłukać i wrzucić na wrzątek. Gotować ok 5 min, odcedzić i w garnku posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz ze skwarkami, dodać szczypiorek, chwilę podsmażyć i dodać do posiekanej lebiody. Nastawić na ogień i zacząć smażyć, odparować z resztek wody. W tym czasie wymieszać ok 200 ml śmietany i 200 ml mleka z 2 łyżkami mąki. Dodać i mieszając zagotować. Dodać przyprawy. Pogotować kilka minut. Podawać z jajkiem na twardo i pieczywem.



cytat z forum 

Zapomniana kuzynka szpinaku
Zupełnie lekceważoną u nas rośliną jest najstarsza z europejskich kuzynek szpinaku - łoboda ogrodowa (Atriplex hortensis), zwłaszcza jej czerwonolistna forma (po angielsku "orach").
To starożytne warzywo pochodzi z północnych Indii i było w Europie znane wcześniej niż szpinak, który wyparł je dopiero w średniowieczu.
Początkowo łobodę uprawiano z powodu jej wartości leczniczych (reguluje trawienie), z czasem doceniono również jej znaczenie kulinarne.
Do dziś pozostaje rośliną uprawną, bardzo popularną w zachodnioeuropejskiej kuchni "sałatkowej", która jest znacznie bogatsza w zieleninę niż polska.

U nas, niestety, czerwona łoboda jest przeważnie uważana za chwast, rzadziej za roślinę ozdobną.
Wysokie, purpurowe łobody spotyka się niekiedy w ogrodach, ale jej liście na talerzu należą do rzadkości.
A szkoda, bowiem po sparzeniu lepiej zachowują strukturę niż liście szpinaku, mają wyraźniejszy smak i ciekawy ciemnoczerwony kolor.
Wywar z łobody ma piękną rubinową barwę, buraczany posmak i świetnie nadaje się na letni chłodnik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...