Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

30 czerwca 2014

Pasztet drobiowy z kaczką




1 kurczak ok 1,7 - 2 kg
pół kaczki ok 1,5 kg
3 marchewki
1 cebula
ziele angielskie
listek laurowy
pół gałki muszkatołowej
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
1-3 wątróbki drobiowe
żołądek
300 g kaszy manny


Dodatkowo można podzielić na części i dodać koncentrat, śliwki suszone, grzyby suszone.

Kurczaka i kaczkę podzielić na kawałki, włożyć do garnka, dodać marchewki, cebulę listek laurowy, zalać  wodą i ugotować na małym ogniu do miękkości jak rosół.

Mięso i warzywa wyjąć z rosołu. Wystudzić. Mięso oddzielić od kości, przez maszynkę razem z warzywami i surową wątróbką. Do masy dodać ok 1,5 l rosołu, zetrzeć pół gałki muszkatołowej, dodać kaszę manną i przyprawić przyprawami do smaku solą i pieprzem. Wszystko zmiksować blenderem.
Masę można podzielić i zmiksować z dodatkami jak : śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, suszone grzyby. 
Pasztet rozłożyć w blaszki keksówki piec ok 40 min. w temp 190 st






Pasztet można również włożyć w słoiczki i zapasteryzować przez ok 30 min i na drugi dzień jeszcze raz ok 30 min. 





Opublikowany w

2 komentarze:

  1. Pycha...uwielbiam takie pasztety

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez bardzo lubię pasztety, nawet bez pieczywa smakują mi. Nigdy nie próbowałam sama zrobić, ale to chyba kwestia czasu w moim przypadku ponieważ uwielbiam gotować.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...