1 kurczak ok 1,7 - 2 kg
pół kaczki ok 1,5 kg
3 marchewki
1 cebula
ziele angielskie
listek laurowy
pół gałki muszkatołowej
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
1-3 wątróbki drobiowe
żołądek
300 g kaszy manny
Dodatkowo można podzielić na części i dodać koncentrat, śliwki suszone, grzyby suszone.
Kurczaka i kaczkę podzielić na kawałki, włożyć do garnka, dodać marchewki, cebulę listek laurowy, zalać wodą i ugotować na małym ogniu do miękkości jak rosół.
Mięso i warzywa wyjąć z rosołu. Wystudzić. Mięso oddzielić od kości, przez maszynkę razem z warzywami i surową wątróbką. Do masy dodać ok 1,5 l rosołu, zetrzeć pół gałki muszkatołowej, dodać kaszę manną i przyprawić przyprawami do smaku solą i pieprzem. Wszystko zmiksować blenderem.
Masę można podzielić i zmiksować z dodatkami jak : śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, suszone grzyby.
Pasztet rozłożyć w blaszki keksówki piec ok 40 min. w temp 190 st
Pycha...uwielbiam takie pasztety
OdpowiedzUsuńJa tez bardzo lubię pasztety, nawet bez pieczywa smakują mi. Nigdy nie próbowałam sama zrobić, ale to chyba kwestia czasu w moim przypadku ponieważ uwielbiam gotować.
OdpowiedzUsuń